Monday, February 17, 2014

Manevre de prim ajutor pentru bebelusi in caz de inec cu mancare

manevra Heimlich bebelusi

Indiferent dacă vă diversificați copilul prin metoda clasică sau folosind autodiversificarea, mi se pare util să știți cum se acordă primul ajutor în cazul în care bebelușul se îneacă cu mâncare sau cu alte obiecte care odată înghițite pot să blocheze căile respiratorii. Deblocarea căƒilor aeriene se face folosind manevra Heimlich pentru bebeluși.
 
 Faceți mereu o evaluare a situației înainte să vă aapucati să folosiți metoda. Dacă copilul dvs tușește sau găguieste încercând să scoată bucățica, nu înseamnă neapărat că se îneacă; mai bine lăsați-l să o scoată singur, fiindcă "ajutorul " primit poate mai mult să îl încurce și să ajungă să se înece cu adevărat. Tușitul e cea mai eficientă metodă de deblocare a căilor aeriene. De obicei înecatul e silențios, copilul nu mai poate respira; de aceea e foarte important ca mereu să stați cu copilul atunci când mănâncă.
 
 Cum se manifestă un bebeluș care se îneacă?
 
  •      Copilul nu poate plânge sau tuși, deci ceva îi blochează căile respiratorii
  •      Poate scoate sunete ciudate, dar poate să nu scoată absolut nici un sunet  
  •      Bebelușul se poate înroși sau dimpotrivă, pielea poate deveni albăstrie


"Luaţi nou-născutul pe unul din antebraţele dumneavoastră. Cu ajutorul celuilalt antebraţ aşezaţi nou-născutul cu faţa în jos, cu capul mai jos decât restul trunchiului.Cu degetele arătător şi mijlociu sprijiniţi pomeţii obrajilor sau cu palma susţineti bărbia bebeluşului.Cu podul palmei libere aplicaţi cinci lovituri între omoplaţi (lovituri interscapulare).(ca in imaginea de mai sus)

Susţineţi capul victimei şi întoarceţi-l cu faţa în sus prin prinderea lui între antebraţele dumneavoastră ca un sandwich. ATENŢIE! Din nou capul trebuie să fie mai jos decât restul trunchiului. Efectuaţi cinci compresiuni toracice externe, scurte și rare. (ca in imaginea de mai jos)
manevra Heimlich bebelusi
ATENŢIE! Sunt interzise compresiile abdominale la sugar și nou-născut. Acestea sunt înlocuite de compresiuni toracice. Repetaţi secvenţele loviturilor interscapulare cu cele ale compresiunilor toracice până când reuşiţi eliberarea căii aeriene sau nou-născutul devine inconştient. În cazul în care nou-născutul nu mai repiră, începeţi manevrele de resucitare cardio-pulmonară. Supravegheaţi victima până la sosirea ajutorului calificat."

Sursa

Iata si un video demonstrativ:



Daca situatia este grava si nu reusiti sa scoateti ceea ce ii blocheaza caile respiratorii, nu ezitati sa chemati ambulanta.

0 comments:

Post a Comment